19-09-2024 21:10

Belharra: Πάνοπλη η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» με προηγμένα στρατηγικά όπλα και πυραύλους «SCALP NAVAL»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρακολούθησε σήμερα, Πέμπτη, την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Naval Group», στη Λοριάν της Γαλλίας. Από εκεί ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εντάξει στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμα μία φρεγάτα Belharra.

Τον Υπουργό συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια ξεκίνησε με την επίσημη υποδοχή του από την Αντινομάρχη της Λοριάν Φλωράνς Μπεσσύ (Florence Bessy) στην Αεροπορική Βάση “Lann-Bihoue”. Ακολούθως, μετέβη στο Ναυτικό Κλιμάκιο Γαλλίας, όπου παρακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από τον Διοικητή του, Πλοίαρχο Χρήστο Μιχαλίτση ΠΝ, για το πρόγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στην Φ/Γ F-601 «ΚΙΜΩΝ», την εξέλιξη των εργασιών στη Φ/Γ F-602 «ΝΕΑΡΧΟΣ», καθώς και τον προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων για την Φ/Γ F-603 «ΦΟΡΜΙΩΝ».

333611_1

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη εν συνεχεία στις εγκαταστάσεις της «Naval Group», όπου παρέστη στην τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας τύπου «Belh@rra» που θα ενισχύσει τις μονάδες επιφανείας του Στόλου. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ Α.Ε.), πρώην Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γάλλοι Βουλευτές, άλλοι εκπρόσωποι της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων παραγωγής αμυντικού υλικού, στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Λοριάν, Ακόλουθοι Άμυνας κ.ά.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Naval Group» Πιερ–Ερίκ Πομελέ (Pierre-Eric Pommelet), ο Διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA) Γκαέλ-Ντιάζ ντε Τουεστά (Gael Diaz de Tuesta) και ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Ναυτικού Ναύαρχος Φρανσουά Μορώ (Francois Moreau).

Ακόμα μία Belarra στον στόλο της Ελλάδας

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό», είπε ο κ. Δένδιας.

333574_1

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης ότι «παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών. Η «ΝΕΑΡΧΟΣ», όπως η «ΦΟΡΜΙΩΝ» και η τέταρτη φρεγάτα, ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια»

«Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η ΒτΕ και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ. Θα επιτρέπει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει», σημείωσε.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA. Με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα. Με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας. Με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο. Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων. Αλλά και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού κι επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διαβάστε ακόμη